به گزارش خبرنگار مهر، نشر تاریخ ایران دومین چاپ کتاب «اندرز به سلطان؛ نصیحت و سیاست در اسلام قرون میانه» نوشته نگین یاوری و ترجمه محمد دهقانی را با شمارگان هزار نسخه، ۲۳۶ صفحه و بهای ۶۵ هزار تومان منتشر کرد. نخستین چاپ این کتاب در زمستان سال گذشته (۱۳۹۷) با شمارگان هزار نسخه و بهای ۵۰ هزار تومان منتشر شده بود.
نگین یاوری در این کتاب کوشیده است تا به بررسی بخشهای گوناگون و متعارض در تفکر سیاسی از قرن چهارم هجری تا امروز بپردازد. این کتاب بر آن است که بررسی مجدد این آرا و سرنوشت و اقبال آنها در دورانی طولانیتر ما را وامیدارد تا در درک خود از رابطه میان تاریخ مدرن و روایتهای اخیر در تاریخ تفکر سیاسی غرب و اسلام بازنگری کنیم.
اندرزهایی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتهاند، که دامنهاش از «وظایف وزیر» در مصر باستان است تا «نامه تنسر» در ایران پیش از اسلام و کتاب «سِرالاسرار» و چندین اندرزنامه اروپایی و اسلامی از سدههای دهم و یازدهم تنوع شیوههایی را نشان میدهند که تاریخ در آنها خود را عیان میسازد. حقانیتی که همواره آینهها در برابر امیران به نمایش میگذارند، درک ما را از متونی به چالش میکشند که در آنها به عنوان دریچهای به جهانبینیها نظر میکنیم و توجه ما را به شیوههای غیرمتعارفی جلب میکند که میتوان در آنها به فحوای کلام در متنی خاص دست پیدا کرد.
یاوری درباره این کتاب گفته است: در «اندرز به سلطان» خواستم بگویم رابطه میان تاریخ و تفکر خیلی متزللتر از یک خط مستقیم است، یعنی اگر متفکران غرب در بیان اندیشه غرب یک خط مستقیم را طی کردند، باید گفت که در جهان غیرغربی نیز چنین تفکراتی بوده و بر آن فکر شده بود، اما الزاماً در آن خط مستقیمی که تاریخ و اندیشه را به هم وصل کرده، باید یک بازنگری روی بدهد و این بازنگری نیازمند بررسی کلیه منابع اندیشه جهان اسلام است. من نخواستم که بگویم اندرزنامه غربی متأثر از ما بوده یا ما متأثر از آنها بودیم، بلکه خلط در ریشه یکی از مفاهیم سیاسی اندرزنامههاست که آنرا از چارچوب محتوایی و خطی بیرون میآورد.»
نظر شما